Värmeverk i Degerfors

100 procent bioenergi i Degerfors fjärrvärme – nya värmeverket invigt

Investering för hållbarhet det nya värmeverket kostade 45 miljoner kronor – underträffade budget

Varje dygn kommer två lastbilsekipage med bränsle till anläggningen  som eldar biobränslena  flis, bark och grot. Energibolagets vd Peter Lilja berättar att 60 procent av bränslet tas i närområdet vilket minskar transporterna.  Trapprostpannan ger 7 MW och  den efterföljande rökgaskondensorn  ytterligare 2 MW.  Biobränslepannan ersätter 2 oljepannor som har tagits bort. Budgeten var på 50 miljoner men pristet stannade på 45 miljoner kronor.  Degerfors har nu 100 procent förnybar biovärme.

Värmeverket är den största enskilda investeringen i Degerfors energi AB’s historia. Efter att ha varit i drift ett år invigdes det den 1 advent.  Under provdriften  har en  del förbättringsarbeten har genomförts vilka täcks av garantin.

– I somras byggdes bränsleförrådet om, vi hade lite betongproblem och fick plåtsko hela förrådet så nu kommer det stå i hundra år, säger Degerfors energi AB’s vd Peter Lilja.

Samtidigt byttes skraporna, som kör fram bränslet, i botten av förrådet ut.

Förnybart bränsle

– Genom det här kunde vi plocka bort fyra gamla oljepannor från 1979, 1982, 1985 och en elpanna sen 1990-talet. I princip har vi hundra procent förnybart bränsle nu, men vi har kvar en fossil reservpanna vid Stora Valla. Den finns utifall det skulle bli fel ute på kulvertnätet, säger Lilja.

– Men det är näst intill en omöjlighet för vi har både hängslen och livrem, för här finns ju även pelletspannan och brikettanläggningen kvar intill den nya, kompletterar energibolagets ordförande Kim Bäckström (V).

Trots investeringen  är siktet inställt på att man inte ska behöva höja priset för kunderna nästa år heller.

 

Nästa steg i utvecklingen blir att binda samman norra delen av samhället med centrum, så att man kan koppla bort verket i Strömtorp och köra det från nya verket.