Bioenergi Nytt med Bioenergi i Pressen BiP-BiN

Redan från början i Svebios verksamhet skaffade vi en pressbevakning.

Det skrevs väldigt mycket om bioenergi i dagspressen på den tiden. Det var nya projekt och ansökningar om bränsleproduktion eller förbränning (för man måste ha tillstånd för det mesta) och många skulle yttra sig.  För att bättre nyttja värdet i pressbevakningen började vi publicera sammanfattningar av artiklarna med angivande av källa. Förutom pressbevakningen hade vi också ett nyhetsblad med korta nyhetsnotiser samt påminnelser om händelser samt intressanta fakta. Utgivningen var var fjortonde dag och skickades som medlemsförmån till företagsmedlemmar samt till prenumeranter,

Vi producerade allting själva.  Texterna skrev vi på våra nya datorer och sedan hade vi mindre tryckpressar, en sorts stensilmaskiner som höll ner kostnaderna i produktionen men som var bökiga att använda. Det fanns ingen automatisk fram och baksides kopiering och sedan skulle produktionen plockas i en plockmaskin som krånglade mycket.

Med bättre kopiatorer och bättre kopieringsavtal kunde med tiden jobbet tas över av kopiatorerna, men de krånglade också ganska mycket.

Vi gjorde också många försök att få ihop vettiga databassystem till rimliga kostnader men det var så stora begränsningar i tekniken att kostnaderna och resursinsatserna inte motsvarade kostnaderna.  Som jämförelse kan det vara värt att notera att vi hade en hårddisk som var stor som en tvättmaskin och som klarade 10 MB!!. I övrigt var det floppydisketter eller andra skivformade lagringsmedier med mycket begränsade utrymmen.

Alla klippen sparade jag i stora arkivskåp sorterade efter tidning. Då och då gjordes djupdykningar i arkiven men till slut vid en flytt slängdes med sorg i hjärtat, merparten.

Lennart Ljungblom

Events – Konferenser arrangerade eller med medverkan i

Events Konferenser, seminarier , studieresor och utställningar

Den juridiska formen har varit lite olika men alltid närliggande.

  1. Från 1980 – 1986 som en del i Svebios budget, med ledning av mig som vd i Svebio och genomförda av novators personal.
  2. 1987 – 1998 som en del av novators egen konferensverksamhet i samarbete med Svebio – benämnt Svebiokonferenser (Svebio hade ett konferensråd och fick del av vinsten)
  3. därefter av Novator / Bioenergi Förlag inom miljösektorn med tidningen  Kretslopp  eller Bioenergy International.
  4. Därtill har undertecknad deltagit i många olika event som föredragshållare, medarrangör eller som enkel besökare.

Inom Bioenergy International (2001 – 2013 ) var samarbetet med event-arrangörer mycket prioriterat. Genom barteravtal  marknadsförde vi deras event och fick i gengäld närvara utan avgift på eventen och där distribuera våra tidningar.  Genom närvaron på eventen fick vi dessutom mycket god ämnes kunskap och många kontakter som hjälpte oss att göra bättre tidningar.

I kronologisk ordning

1980

Under den första tiden under Svebios etableringsår arrangerades tre möten.

Övergång till fasta bränslen (Omställbara eldningsanläggningar), seminarium i Stockholm
utredningens huvudsekreterare Olof Molin presenterade utredningen. Utredningen föreslår att alla anläggningar större än 50.000 MWh bränsleförbrukning per år skall vara helt färdiga för fasta bränslen. Mindre pannor skall enkelt kunna ställas om för fasta bränslen

• Etanol ur jordbruksprodukter, 10 november i Stockholm
En högaktuell utredning DsJo 1980:7 presenterades på ett seminarium av utredningens sekreterare Anders Nilsson. Samtidigt presenterades en översikt av Energigrödor av Klas Göran Bergman från SLU.

• Emissioner; Effekter och åtgärder vid förbränning av biomassa, 20 november i Stockholm
Symposiet arrangerades på eftermiddagen efter Svebios första årsmöte och avslutades med en middag på Park Hotell. 84 personer deltog.

1981
• Torv 81, 9 april i Stockholm. org. Svebio
drygt 200 deltagare hölls i Wennergren center, överbokat

• Pellet-hearing, 26 maj i Stockholm, org. Svebio
Cirka 100 deltagare, Den första pelletbränslesammankonsten

• Studiebesök enegiskogsodingarna på Malmön, Köping samt på Finnmossen, Surahammar, 10 september. arrangör Svebio

• Torvresa Irland 25-29 sept. org. Svebio
Irländska torvföretaget Bord na Mona presenterar verksamheten.

• Svebio 81 – Skogsbränsle, 17-18 november i Växjö, org. Svebio
Konferens och två studieresor

1982

• Torv 82 och Pelletbränsle 82,4-5 maj i Stockholm, org. Svebio

Torvresa Nord. 1-3 juni, start i Skellefteå och avslut i Jakobstad eller Wasa.

• Svebio 82 – Höstmöte, 9-10 november i Mora, org. Svebio,
Invigning av Mora Pelletfabrik, Årsmöte Svebio, Bankett, Konferens om sambandet Bränsle-Hantering-Förbränning. Mycket populärt, vi chartrade bland annat 4 egna plan från Bromma

1983

• Exkursion till biogasanläggningar i Uppsala trakten, 24 augusti, arr. Svebio. Dels besöktes Vyrmetan anläggningen i Björklinge dels en biogasanläggning hos JTI Jordbrukstekniska Institutet i Lövsta.

• Bioenergi-utbildning, idag och i morgon, 4-5 oktober i Östersund, arr Svebio i samarbete med Högskolan i Östersund och Statens Energiverk.  OKLART ÅRET KOLLA!!!

1984

• Basmaskiner för transport och arbete i terräng, 31 januari i Stockholm. Ett samarbete med Samarbetsorganisationen för fordon markforskning

• Biobränslejuridik, kurs, 9 februari samt den 15 mars i Stockholm Föreläsare var Bill W Dufwa, universitetslektor i handelsrätt sasmt Harald Ljung från kommunförbundet

• Vårmötet 84, 8-9 maj i Karlstad, org Svebio
Första dagen översikt medverkade bl a Rolf Annerberg statssekreterare. Bioenergi från Norr till söder, det stora torvbrikettprojetket från Sveg till Uppsala presenterades av Kent Nyström. Studiebesök 1 träddelshantering Gruvöns bruk och nr 2 var pelletseldning i fastighetscentraler samt stor bankett och dag två hölls 4 seminarier; I skogen, Hos Användare, Träddelsmetoden och Biomassa som mångsidig råvara för kemiindustri. Årsmöten för torvproducentföreningen och träbränsleproducenters förening samt bildande av ad hoq grupp fytokemi mm

• Bioenergy 84, 18-21 juni i på Svenska Mässan i Göteborg, mycket stor internationell konferens och utställning, Svebio tillsammans med Svenska Mässan. Kurt B Hedén, projektledare för konferensen. Björn Hellström och Lennart Ljungblom övergripande ansvariga. Hans Egnéus ansvarig för det vetenskapliga programmet, 1000 konferensdeltagare och 5000 m2 såld utställningsyta.

• Drivmedel från inhemska råvaror, 5 september i Stockholm, org. Svebio i samarbete med LRF
Hela systemet från framställning från skogs och jordbruksråvara till förädling, ekonomi och politik. Energiminister Birgitta Dahl medverkade. Svebios ordförande landshövding Karl Frithiofsson presiderade.

• Torvkontaktkonferens och torvavattningssymposium , 2-3 oktober i Sollefteå, arr Svebio i samarbete med Sollefteå kommun, Umeå universitet och Stiftelsen Svensk Torvforskning.

• Bildande av intresseförening för Fytokemi, 13 november, Stockholm i samband med Svebios årsmöte.

• Svebio 84 – Årets biobränsledagar, 14-15 november i Stockholm, Teman biobränslets nationella och regionala betydelse samt Biobränsle i tätort.

• Biobränslejuridik, kurs, 3 december i Stockholm. arr Svebio. Föreläsare Bill W Dufwa, universitetslektor i handelsrätt samt Harald Ljung från kommunförbundet

1985

• Energin mot 2000 talet, 25 januari i Stockholm, mindre seminarium med företrädare för Statens Energiverk. Syftet är att hålla en disussion med utgångspunkt från de nya rapporterna Fasta bränslen (1984:5), Det svenska energisystemet inför 2000 talet (1984:6) och Energiperspektiv 1979-95 (1984:7)

• Pellets och Briketter i mindre värmecentraler, 7-9 mars i Skövde. Konferens den 7 och utställningen håller öppet till den 9. Programmet innehöll presentationer av företag med utrustningsteknik för eldning i mindre värmecentraler, Henrik Lundberg redogjorde sedan för resultatet av energiupphandlingsdelegationens inventering av panncentraler för fastbränslekonvertering. Rolf Westerlund gav sedan en kostnadsjämförelse mellan olika energialternativ.

• Svebios Vårmöte, 7-8 maj i Lund, org Svebio
Temat var politik och marknadsläge samt för dag 2 teknikgenomgångar på träddelar, förbränning och erfarenheter från värmecentraler. Två alternativa studiebesök arrangerades. Energiminister Birgitta Dahl föredrog regeringens energipolitik och en panel av riksdagspartiernas energitalespersoner medverkade också.

• Torv 85, 18-19 september på Elmia i Jönköping, org Svebio i samarbete med Svenska Torvproducentföreningen och international Peat Society. Samlokaliserat med det internationella Peat and Environment 85 som arrangerades av International Peat Society.

1986

Svebios Vårmöte, 14-15 maj på Expolaris konferenscenter i Skellefteå, org Svebio
Karin Haara med stöd av Nina Frank ansvarade. Bred översikt av politk, teknik och resurser. Medverkade gjorde bl a Rolf Annerberg från Energidepartementet och Tommy Nordin från Petroleum Institutet. Biobränslestandard nödvändiga för avtal var ett tema. Besök också på Soillefteås nya virvelbäddspanna.

• Lagring av skogsbränsle, 3 -5 juni i Växjö, Falun, Umeå
Samarbete mellan Statens Energiverk och Svebio

• Bioenergi 86, 27 -30 oktober i Göteborg i samarbete med Svenska Mässan som ansvarade för utställningen med 1600 m2 mässyta. Parallellt arrangerades de El-fackmässan. Vi höll i en 4 dagars Nordisk bioenergikonferens, posterutställning och tre studieresor. Samlat deltog 550 deltagare.  Projektledare för oss var Karin Haara. Avtalet signerades mellan Björn Hellström för Mässan och Lennart Ljungblom för Svebio. Projektet är mycket väl dokumenterat i olika rapporter.

• Fytokemi – en möjlighet för kommuner/regioner och för jordbrukets utveckling, Svenska mässan, Göteborg, arr. Svebios fytokemigrupp. Endiskussion kring den växtbaserade industrins möjligheter och hinder. Leddes av Egon Larsson, ELAB utveckling AB samt Lars Thofelt, Ekotekniklinejn  Östersund.

1987

• Svebios Vårmöte 87, konferenskryssning till Finland samt studieresa i Finland, org Svebio
Huvudtemat dag ett var elproduktion från biobränslen. Dag två fokuserade på tillförsel av skogs- och torvbränslen. Bussresan i Finland innehöll besök på Fjärrvärmeanläggningar i Mikkeli, Seinäjoki och Jalasjärvi samt på det stora kraftvärmeveket Rauhalahti i Jyväskylä.

• Torv 87, 18-19 augusti på Arcusmässan Luleå. org. nu i direkt regi av Novator i arbetsområdet Svebiokonferenser med Svebio som partner.  Samordnad med mässan och konferensen Energiteknik. Det är torvbranschens sjunde årliga uppdatering. I eventet ingick studiebesök på Anttjärnsmyren.

• Årets Bioenergidagar – Svebio 87 på KTH i Stockholm, 17-19 september, org. Novator i arbetsområdet Svebiokonferenser med Svebio som partner.  Programmet var utspritt över tre halvdagar med utrymmen för olika egna arrangemang av företag och branschföreningar. Bl a hölls Svebios årsmöte samt de nya lokalerna för Svebio och Novator presneterades. Eventyet innheöll också en energipolitisk utfrågning av riksdagspartierna.

1988

Driftupfföljning 88

Energi och Framtid – Det klarar skogen, Jönköping den 13-14 april, arrangerat av Novator genom Svebiosamarbete i avtalet Svebio-konferenser. Konferensen gav energipolitisk marknadsöversikt liksom teknik och systemöversikter på produktion och förbränning. cirka 110 deltagare. Eventet var en del i ett större arrangemang på Elmia arrangerat till stor del av Vattenfall.

Svebios Vårmöte 1988, 2-3 juni i Helsingborg Sverige och resa genom Danmark, arrangerat av Novator genom Svebiosamarbete i avtalet Svebio-konferenser. För åttonde gången arrangeras vårmötesdagarna. Under eventet energiskatter, fastbränslelagen, gasolen, energigrödor, halmbränslen, energiskog, danska energiprogrammet och danska erfarenheter av halmeldning.

Seminarium Skatt på energi och miljö, sept 6, Stockholm, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
45 deltagare mötte representanter från regeringen, riksdagen, energiverket och Naturvårdsverket.

Torv 88, 28 – 29 september i Hudiksvall, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
95 deltagare konfererade i Hudiksvall och ett studiebesök till HMAB, Härjedalens Minerals stora anläggning i Sveg följde.

Svebio 88, 1-2 dec i Trygg Hansa huset, Stockholm, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
150 deltagare i konferens i samband med Svebios årsmöte. Dag ett lägesredovisning av biobränsleproduktion och från värmeverken samt Vattenfall, kansliet för elhushållning och Svensk Energiutveckling. Dag två har en nordisk prägel med föredrag frön Finland, Sverige och Danmark avseende el från biobränsle samt myndigehtsprspektivet.

1989

Driftuppföljning 89 – Bränslehantering, 24 jan i Stockholm, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
Arrangerades i samband med Stockholmsmässans Entreprenadmaskinutställning EMEX 89, 75 deltagare. För fjärde året arrangerar Svebiokonferenser kontaktkonferensen Driftuppföljning, i år med temat bränslehantering. Diskussionsledare är liksom tidigare Sven Stridsberg. Konferensen täcker hela området från långa transporter med bränsle och lagerhantering genom anläggningen och avslutar med askhanteringen.

Miljö & Resurs – fakta och argument, 4 – 5 april kurs på Forsmark Herrgård, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
45 deltagare närvarade med “målsättningen att få fram verklighetsnära kunskap som du kan använda själv men också sprida vidare”. Lennart Schotte inledde med hotbilden för Sverige, Växthusgaserna diskuterades av Sven-Olov Ericson, Vattenfall, Jan Häckner rapporterade från Miljö och energiskatteutredningarna, Karin Berglund från Statens Provningsanstallt gick igenom biobränslens sammansättning och förbränningsprocessen diskuterades av Lars Strömberg från Studsvik Energiteknik. Leif Bernegård, Statens Naturvårdsvek gick igenom lagstiftning och praxis vid Miljöutsläpp. Avslutning med en genomgång och diskussion om medias bevakning av energi, miljö och resurser under ledning av Claes Sjöberg författa re till boken miljöjournalistik.

Svebios vårmöte, 31 maj på Elmia i Jönköping. arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
samlade 110 deltagare. Första passet behandlade bränsleförädling, lagring, briketter, pulver och påelletrs. Efter lunch trimning av förbränningsanläggningar samt rökgaskondensering fortsatte med det nationella energiläget och avslutning med översikt energiläget i södra Sverige. Bankett på Visingsö.

Torv 89 , 21 sept i Uppsala, arr. Novator i avtalet Svebio-konferenser
Konferens med studiebesök hos Uppsala Energi som använder torven som produceras i HMABs nyinvigda brikettfabrik i Sveg. Konferensen gav som vanligt en översikt från årets produktion uppdelad i norr-, mellan- och sydsverige samt Finland. . Sedan gavs en översikt av teknikläget samt forskningsfronten. Användning av torv som bränsle presenterades o två föredrag och en energipolitisk översikt gavs från Svebio. Kent Nyström Driftchef i Uppsala visade sedan anläggningen.

Bioenergi idag, Årets Bioenergidagar, Svebio 89,  22-23 dec i Stockholm, org Novator inom ramen av avtalet Svebiokonferenser.

150 deltagare närvarade på Hotell Ariadne i Värtahamnen på Årets Bioenergidagar som hölls i samband med Svebios Årsmöte. Eventet dokumenterades med en 8-sidig konferenstidning som blivit möjlig att ta fram med den nya tekniken med digital publishing i egna datorer. Vi tog hjälp av Jan-Erik Larsson på Mediakonsult. Avgående ordförande Lennart Schotte svarade för en inledning och departementsrådet Kjell Jansson från Miljö och energidepartementet presenterade energipropositionen. Han sa bl a att propositionen var en reaktion från kärnkraft haveriet i Tjernobyl i passet deltog också Tord Eng planeringschef på Statens Energiverk. I en utfrågning ställde miljöredaktören Cleas Sjöberg bioenergi leverantörer mot väggen. En riksdagspolitisk panel diskuterade och svarade på frågor om miljöavgiftutredningens förslag.

1990

Kurs i fastbränsleeldning på Berga Lantbruksskola, 14-15 maj
Novator drev ett stort projekt finansierat av Stockholms läns Landsting i avsikt att promota bioenergi i Stockholms regionen. I detta genomfördes bl a kursen i Fastbränsleeldning.  Inbjudan gick också ut till Svebios medlemmar i medlemsbrev. Hotab stod för den fackmässiga komptensen och fakturerade för detta 27 000 kr.

• Svebios vårmöte 1990, 30 – 31 maj 1990 på hotell Högland i Nässjö. Arrangerat av Novator inom projektområdet Svebiokonferenser.
Huvudtema lokalt och regionalt energiläge, värme och kraftvärme samt energipolitiken. Anslutande studieresa från Stockholm via Studsvik Energiteknik. I Nässjö studiebesök på Nässjö Energiverk, visning av barkpanna hos Bodafors Trä i Malmbäck  levererad av Järnforsen Energi  förberedd för elproduktion  samt brikettfabriken i Malmbäck värd, Svensk Brikett energi. I Jönköping bankett och dagen efter visning av Skogsbränsle av Södra Skogsenergi AB, pulvereldat värmeverk i Munksjö samt mindre brikett eldad värmecentral.

• Nordisk Bioenergi och Miljö, 21-22 november i Kista, Stockholm.
Helt organiserat och genomfört av Novator under projekttemat Svebiokonferenser i samarbete med de Nordiska Bioenergiföreningarna. (drygt 300 deltagare). Eventet lanserades med hjälp av två tidskriftliknande program med påkostad layout. En projektgrupp bestående av Arnold Martinsen, Nobio, Ulf Meijer Henius, Danmark, Raimo Sopo, Finland och Lennart Ljungblom Sverige tillika  projektledare. Sylvia Lyndell var projektsekreterare och gjorde ett stort arbete.

1991

Svebios Vårmöte 91, 29-30 maj, på Elmia i Jönköping
Under onsdag förmiddag arrangerar Elmia i samarbete med Svebiokonferenser (Novator) en bioenergiöversikt innehållande utvecklingsläget i Vattenfalls bioenergiprojekt (Birgit Bodlund), en analys av konkurrensförmågan mellan olika biobränslen (Bo Hektor) samt en översikt av energiskogen (Göran Hedman Agrobränsle AB). Under to-fr arrangerar Elmia också en särskild småskogsslinga med 51 deltagande företag. På eftermiddagen ordnades en sex timmars studieresa i området med besök på Waggeryd cell, brikett eldad värmecentral på industri i Skillingaryd samt energiverket i Skillingaryd (3 MW rörlig rost för bark, torv och träbränslen), torvproduktion i Gislaved (Torvringen)och demonstration av flisskördare (Tranemo Skogsflis).  På onsdag kvällen har Svebio vårmötesbankett och på torsdagen genomför Svebiokonferenser en halvdagskonferens med tonvikt på mindre värmecentraler samt energipolitik avslutning sker med en branschpanel. På eventet deltog även 20 inbjudna lokalpolitiker och tjänstemän från Stockholms kommuner till subventionerat pris genom Novators projekt Bioenergi Projektgenomförande Stockholm.

• Finansiera ditt miljöprojekt , 25 januari i Stockholm
Org. Miljö/Ekoteknikföreningen genom Novator. (cirka 100 deltagare)

• Svebios vårmöte, 4-5 april i   Stockholm,
Org. Svebio/EB konf, Föredrag Svebio 20 år Lennart Ljungblom,

2004

Svebio årsmöte och konferens, 17 mars Bioenergin i fokus 18 mars Pellets,
Opera terassen Stockholm

Konferensen arrangerades helt av Svebio Novator hade ett uppdrag att göra broschyren samt assistera med program och pr

World Bioenergy 2004 2-4 juni 2004, i Jönköping
Svebio event

2007

• Pellets Update at Victam, maj i Bangkok,
Org,  Bioenergy International (Novator) (ca 50 deltagare)

2009.06.29 Pellets Update, Bydgoscz, Polen
org. Bioenergy International (Novator) (ca 30 deltagare)

2010.06.17 Pellets Update, Bydgoscz, Polen,
org Bioenergy International (Novator) (ca 30 deltagare)