Ingresser Bioenergi 3-96

Bioenergisfären/ Fakta/ Order/ Arkiv


SVEBIOS SIDA

Aktuell näringspolitik

Fredagen den 26 april kl 16.00 var den absolut sista tidpunkten för att faxa över yttrandet över Energikommissionens betänkande. Strax före var det kö och besvärligt värre att komma fram på Näringsdepartementets fax. Många, liksom SVEBIO, utnyttjade tydligen tiden fullt ut. Nu skall svaren behandlas och sedan vidtar partiledaröverläggningarna i maj. Därefter skrivs energipropositionen, som inlämnas för ett riksdagsbeslut under hösten. SVEBIO:s synpunkter i remissvaret rör endast bioenergifrågor. Följande punkter trycker vi hårt på...

Artikel

Kent Nyström, verkställande ledamot i Svenska Bioenergiföreningen


AB Forssjö Bruk

Sågverk och pelletfabrik i lyckad sam verkan

Sågverken har länge använt spån, bark och annat spill för värmeproduktion, men integrationen mellan såg och värmeproduktion går att driva längre än så. Forssjö Bruks nya pelletfabrik har byggts så att även spillvärme från sågen återanvänds.

Artikel

Av Börje Åhgren


Göteborg Energi studerar biobränsle

Göteborgarna skall få miljövänligare värme. Hela systemet tas med i den förstudie av konvertering till biobränsle i en av hetvattenpannorna på 120 megawatt i Sävenäs Kraftvärmeverk.
Förstudien skall vara klar för styrelsens beslut under försommaren.

Bild: Catarina Hedar och Mikael Jednell


45 000 ton per år från Sydveds pelletfabrik i Forsnäs

Nu går Sydved Energileveransers pelletfabrik i Forsnäs, som startade i november 1995, för högtryck berättar Stefan Davidsson som är platschef. Bioenergi har besökt anläggningen.

Artikel

Bild: Stefan Davidsson, platschef

Av Lennart Ljungblom



Energikommissionen

Starkt stöd för bioenergi i remissvaren

Den enda energiform som långsiktigt kan ersätta kärnkraft är bioenergin. Andra energislag är inte tillräckligt utvecklade för att ha en potential eller så är de inte förenliga med en långsiktig hållbar utveckling. Naturgas är inte förenligt med Sveriges mål om minskad koldioxidbelastning.
Det är vår samlade bild av innehållet i de sammanlagt 207 remissvaren som sänts in till Energikommissionen. Men visst finns det andra synpunkter till exempel att kärnkraften bör bevaras och byggas ut.

Börje Åhgren sammanfattar


Pellet lika bekvämt som olja

En dammsugare är ett fullt tillräckligt sugaggregat för transport av pellet in till värmepannan i en normal villa. På det sättet har E K Teknik lyckats åstadkomma ett värmesystem som inte bara kan konkurrera med oljeeldning i fråga om bekvämlighet och driftsäkerhet utan även överträffa detta.

Artikel

Bild: Björn Danielsson, VD E K Teknik

Av Börje Åhgren


Bruks visar den hittills största mobila flisskördaren

Nu vädrar också maskinleverantörerna morgonluft efter tio år med mycket liten försäljning. Bruks har som exempel nu utvecklat och sålt det första exemplaret av sin nya stora skördare 1004 CT.

Artikel

Av Lennart Ljungblom


Avfallsförbränningen moderniseras i Västervik

Kvaerner EnviroPower i Göteborg har tecknat avtal med Västerviks Värmeverk AB för ombyggnad av en avfallseldad fluidbäddpanna (FB) på 10 MW. Ordervärdet är på cirka tio miljoner och ombyggnaden skall vara klar i oktober 1996. Ordern innebär en fortsättning på företagets moderniseringskoncept för avfallseldade fluidbäddpannor.

Av Lennart Ljungblom


Mässor: ELMIA 96 och Nordbygg & VVS

Inte den största publikmässan, men den är uppskattad. Kanske dock en dag för lång. Bioenergi gick runt bland utställarna och fångade några kommentarer.

Artikel



Resultat från nätverksarbetet

ALTENER är ett EU program som är helt inriktat på att främja produktion och användning av energi från förnybara energikällor som Biomassa, vind, sol och avfall. Målet är att till år 2000 ha stabiliserat koldioxidutsläppen från medlemsländerna tilll 1990 års nivå.

Även andra internationella projekt presenteras

Artikel

Av Lennart Ljungblom


Rapporter från Värmeforsk

  • Sammanställning av drifts- och underhållserfarenheter från kommunala och industriella kraftvärmeanläggningar.

    Jan-Olof Gustafsson

  • Pulvereldning kol/rörflen/mald bränslekärna

    Sven Stridsberg, ISSAB Engineering och Karin Segerud, NIRAK Energikonsult

  • Nyttiggörande av kondensat från rökgaskondensering

    Barbara Goldschmidt

Artikel



Brasvärmegruppen

Stimulera bra vedteknik

Sverige har sedan mitten på 80-talet en av världens tuffaste lagstiftningar när det gäller vedeldning. Det finns klart definierade gränsvärden för vad en kamin eller panna får släppa ut i atmosfären. Det kan dock vara viktigt att påminna om att det är stor skillnad på vad olika typer av eldstäder släpper ut.

Av John-Erik Brekke


Naturenergi visar pelletbrännare

Den stora stockholmsmarknaden hägrar förstås för flertalet leverantörer. I Stockholm och dess kringkommuner finns också en mängd mindre värmecentraler som är lämpliga att konvertera till pelleteldning.

Genombrott för pelletseldning i villa

I Sydsverige dessutom en ovanligt lång vinter. För många villaägare kommer vinterns energiräkning att skapa ett stort hål i en redan tunn plånbok. Det är ingen tvekan om att detta är bidragande till den pelletsboom som just nu rasar över landet. Aldrig har intresset från villaägarna varit större för att göra något åt sitt gamla uppvärmningssystem. Att konvertera till biobränsleldning är förmodligen den mest lönsamma investeringen.

Artikel

Bengt Erik Löfgren


Kakelugnen - traditionen förs vidare med biobränsle

Kakelugnen har en tradition i vårt land sedan 1700-talet mitt då Cronstedt o Wrede på uppdrag av kung Adolf Fredrik konstruerade en tung eldstad med långa rökkanaler för att sänka rökgastemperaturen och minimera vedåtgången och därmed också få bekvämare eldning med ett par vedinlägg per dygn för att värma rummet kakelugnen stod i.

Av Kjell Sigvardsson


Pelletklubben

PELLETSKLUBBEN har, via en enkät, försökt pejla in pelletsfabrikanternas framtidsplaner. Resultatet talar för sig själv. Pellets är - framtidens biobränsle!

Jan-Erik Dahlström


Etanol Nytt

Stiftelsen Svensk Etanolutveckling (SSEU) ger ut ett nyhetsbrev ur vilket vi saxat följande information

För närvarande planerar Svensk Etanolkemi AB (Sekab) att utöka destillationskapaciteten vid Domsjöfabriken genom en investering på cirka sex miljoner kronor. Målsättningen är att utnyttja så mycket som möjligt av sockret i luten från MoDos sulfitfabrik.

Artikel


Svenska Torvproducentföreningen

Den 26 april var sista dag för yttrande över Energikommisionens betänkande. Nästan alla de 139 inbjudna plus flera andra, - har från skilda utgångspunkter haft mycket att säga. Ros såväl som ris förekommer. Biobränslena har på det hela taget blivit sakligt och välbehandlade, och det innefattar också torven. Ändå har bioenergins företrädare haft anledning att kritisera EK:s något aningslösa syn på naturgasens möjligheter, samt även visat att EK underskattat bioenergins växtkraft.

Artikel

Reidar Peterson


Svenska Trädbränsleföreningen

Trädbränsleföreningen reagerar mot nya kast i energipolitiken

I regeringens proposition till vårriksdagen föreslår man att kompensationen med 9 öre/kWh för värmeleveranser till tillverkningsindustrin slopas.
Den skattekompensationen infördes så sent som i juli -94. Det skedde för att råda bot på den obalans i värmemarknaden som förorsakts av att industrin har mycket lägre miljöavgifter och skatter på kol, olja och gas än vad andra sektorer har. Ett slopande av kompensationen leder till minskad användning av biobränsle. Det stämmer dåligt med såväl energikommissionens intentioner som med den allmänna opinionen.

STBF menar att en skattedifferentiering mellan olika sektorer är olämplig. Regelverket har varit svårt att konstruera, men med täta ändringar riskerar man att förhindra utveckling till ett större biobränsleutnyttjande.
Trädbränsleföreningens årsmöte hemställer att förslaget snarast dras tillbaka.


Landet runt


Nyheter och Notiser


Svebio Nytt

Jan Häckners Bioenergifond

I samband med SVEBIO:s vårmöte utdelades 1996 års stipendium ur Jan Häckners Bioenergifond. Stipendiet som uppgick till 10 000 kronor tilldelades Ragnhild Oskarsson, Skogsvårdsstyrelsen i Växjö.
Juryns motivering lyder:
"Ragnhild Oskarsson har på ett förtjänstfullt sätt planerat och genomfört projekt, rörande återföring av aska från biobränslen till skogsmark. Arbetet var av pionjärkaraktär och i övergången mellan forskning och praktisk demonstration. Det sätt på vilket projektet genomfördes och presenterades för omvärlden, har bidragit till dagens acceptans för att kretsloppet sluts genom återföring av aska. Härigenom uppnås en avgörande ökning av den mängd biobränsle som kan tas ut, i samband med traditionellt skogsbruk, utan att skogsmarkens långsiktiga produktionsförmåga äventyras".

Stipendiet gört det möjligt för Ragnhild att besöka 9th European Bioenergy Conference den 24-27 juni i Köpenhamn.


Kalendarium

Gå till vårt kalendarium

Miljö & Resurs

Läs Nyhetsbladet Miljö & Resurs i vår miljösfär.

SVEBIONYTT

Läs ett provnummer av Svebio Nytt och Bioenergi i Pressen.