Bioenergisfären Tidksriften Bioenergi Bioenrgisfären Hem ARTIKEL I TIDSKRIFTEN BIOENERGI NR 3/96

Bruks visar den hittills största mobila flisskördaren

Nu vädrar också maskinleverantörerna morgonluft efter tio år med mycket liten försäljning. Bruks har som ex-empel nu utvecklat och sålt det första exemplaret av sin nya stora skördare 1004 CT.

­ Aldrig har intresset för skogsbränsle varit så stort som nu säger Allan Bruks som utvecklade sin första skördare i slutet av 70-talet och var med om den stora ruschen i början av 80-talet. Då tillverkade man som mest 45 flisskördare på ett år. Totalt finns 250 Bruksskördare och 3 000 traktordrivna flishuggar spridda över världen.
Efterjusteringar
Skördaren 1004 CT är utrustad med en flishugg med stor inmatningsöppning på 1130 x 670 mm.
Den drivs av en kraftig Volvo motor på 368 kW.
Det första exemplaret har levererats till Sydved Energileveranser AB och företagets vd Ingmar Albinsson tog emot maskinen på visningen uppe i Arbrå i april. Fortfarande höll man på med vissa justeringar och Albinsson tyckte att det fanns utrymme för ytterligare förbättringar, bland annat ett längre inmatningsbord. Detta föranledde en intensiv diskussion på visningen där några hävdade att det går lika bra att mata in materialet direkt i huggen.
Bruks som numera ägs av Ljusne Invest har 120 anställda och en tillverkning som domineras av utrustning för sågverksindustrin. En väsentlig del går på export
Robust kvarn
Bruks vd Stig Nordqvist berättade att företaget också tecknat ett licensavtal med det amerikanska företaget Continental Biomass Industries (CBI) och kommer att tillverka en kvarn med namnet Grizzly, som utmärks av stor robusthet.
Av Lennart Ljungblom

 


BIOENERGISFÄREN | FAKTA | DIALOGEN | BESTÄLL | ARKIV


Novator Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se