Ingresser Bioenergi 2-96

Bioenergisfären/ Fakta/ Order/ Arkiv


Politik är möjligheternas konst

Iskrivande stund har (s)-kongressen just avslutats, (s) har fått en ny partiledare, Sverige en ny statsminister. Inom energiområdet fattade kongressen ett konkret beslut, nämligen angående kärnkraftavvecklingen, där partilinjen segrade. Läs beslutets innebörd.

Artikel

Kent Nyström, verkställande ledamot i SVEBIO


Förädlade bränslen i Sverige 1996

En snabb utbyggnad av bränsleförädlingen pågår just nu i Sverige. SVEBIO presenterar en översiktskarat som visar de orter i Sverige där färädlat biobränsle produceras.

Artikel

Lennart Ljungblom


Pulverfabriken i Ulricehamn

So exempel på hur en bränslefabrik fungerar har vi valt att visa en av de äldre fabrikerna, nämilgen den i Ulricehamn.

Artikel


Första pelletleveransen från Mönsterås Bruk

Leveransen var på sammanlagt 1 200 ton som köpts av Helsingborgs kommun. I fortsättningen kommer en båtlast i veckan att lämna bruket med den nya produkten.

Lennart Ljungblom


Kilslund i Kil, Värmland

- ett "nytt villaområde" som inte värms med el

Kils kommun ligger i södra Värmland två mil norr om Karlstad. Tätorten har cirka 13 000 invånare. Kommunen har sedan sjuttiotalet starkt engagerat sig i energifrågorna och möjligheten att utnyttja lokal bioenergi för uppvärmning. Artikeln av Jan Erik Dahlström tar upp möjligheter att kraftigt förbilliga värmedist-ributionskostnaden med hjälp av plaströr.

Artikel

Jan Erik Dahlström


Så fungerar SBS Pellet-eldningen

En av pionjärerna på pelletbrännarutvecklingen i Sverige är Jan Magnusson från Åmål. Han var redan igång under den första vågen i början och mitten av 80-talet men till skillnad från andra så höll han ut. Successivt har tekniken utvecklats och nu finns ett 20-tal anläggningar installerade med Magnussons teknik, främst i Västsverige. På pelletdagarna i Karlstad gav Jan Magnusson en presentation av tekniken.

Lennart Ljungblom


Fördubblad koldioxidskatt för industrin

En arbetsgrupp med företrädare för regeringen, centern och vänsterpartiet har tagit fram ett förslag som nu skickas till EU-kommissionen för godkännande. Avsikten är att de nya reglerna skall börja gälla från den 1 juli 1996.

Artikel


Stallbacka invigdes av energiministern

Trollhättan Energis nya fastbränslecentral invigdes i slutet av februari av energiminister Jörgen Andersson.

Övre bild: Jörgen Andersson
Nedre bild: Rörlig snedrost från Kvaerner

Lennart Ljungblom



Statssekreterare Jane Cederkvist inviger Jordbro värmeverk

"Svenska folket vill ha sin värme från bioenergi"

Det sa statsekreterare Jane Cederkvist när hon förättade invigningen av den träpulvereldade hetvattencentralen i Jordbro 2 mil söder om Stockholms centrum. Den är på 75 MW och kommer att förbruka cirka 80 000 ton träpulver per år. Anläggningen ägs av Vattenfallbolaget Drefviken Värme AB som nyligen köpte energirörelsen av Haninge kommun.

På bild: Jane C.

Artikel

Lennart Ljungblom


Leverantörer av utrustning till värmecentraler

Som brukligt har BIOENERGI sänt ut en enkät till leverantörer av utrustning för biobränsle. Redaktionen har bantat hårt i de insända texterna för att ge plats för så många som möjligt.

Artikel

Börje Åhgren och Torbjörn Sassersson


Miljöanpassad effektiv uppvärmning - 20°C, men hur ?

Nu publicerar Nutek den tredje delen i serien miljöanpassad effektiv uppvärmning, MILEN, med Nils Moe på Nutek som primus motor. Medförfattare är dessutom Egil Ofverholm på Nutek, Hedvig Froste på Naturvårdsverket och Owe Andersson på Ekan gruppen. De första två delarna har rönt stor uppskattning och även denna tredje del känns inbjudande. Bokens sex kapitel går igenom teknik, ekonomi och miljöeffekter samt en del mycket detaljerade exempel på olika energisystem för bostadsuppvärmning. Bioenergi ger nedan några axplock.

Läs ett kapitel från boken


Brasvärmegruppen

Vid första anblicken kan man lätt få uppfattningen att braskaminer är ganska enkla apparater. Man kanske inbillar sig att det där med braskaminer inte alls är så komplicerat - att det bara är att elda på så värmer det. Inga "high-tech"-grejor precis!

John-Erik Brekke


Bra miljövärde i panna med ackumulatortank

Förbättring med modern teknik En modern vedpanna med ackumulatortank har betydligt bättre miljövärden än traditionell teknik. I princip kan vi räkna med att utsläppen av tjära minskas med 99,8 procent, utsläppen av stoft minskas med 99 procent och utsläppen av VOC minskas med 96 procent i förhållande till traditionell vedeldningsteknik. Däremot ökar utsläppen av kväveoxider med cirka 40 procent som en följd av högre förbränningstemperaturer. Rätt använd är därmed modernaste vedpanneteknik jämförbar med pelletseldning när det gäller utsläpp. En modern vedpanna kan dock, till skillnad från en pelletseldning, misskötas av en dålig eldningsteknik.

Artikel

Bengt Erik Löfgren


Pelleteldning - provning av utrustning

Pelleteldningens frammarsch är det mest intressanta som skett på många år inom området småskalig uppvärmning. Tekniken har inneboende potential att väsentligt bidra till ett kretsloppsanpassat, uthålligt energisystem i framtiden.

Lennart Gustavsson, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut


Pelletklubben


Nyheter och Notiser


Kalendarium

Gå till vårt kalendarium

Miljö & Resurs

Läs Nyhetsbladet Miljö & Resurs i vår miljösfär.

SVEBIONYTT

Läs ett provnummer av Svebio Nytt och Bioenergi i Pressen.