Ingresser Bioenergi 4-97

nr 4/97

”Möt Bioenergin”

När kräftsäsongen har inletts och den mörkögda augustimånen stigit upp brukar hösten annonsera sin ankomst. Så icke i år. Nästan hela landet har högsommarvärme fortfarande i början av september. Visserligen har det regnat en hel del på sina ställen men då snarare mer än länge. Jag tänker då på Uppsala, Göteborg, Dalarna och några fler platser som fått skyfall med översvämningar och stora problem som följd i stället för stilla höstregn.

Läs artikeln!


Avfall värmer södra Stockholm

Varje år omvandlar de tre pannorna i Högdalenverket en kvarts miljon ton avfall till värme och el åt hushållen i södra Stockholm. Det kan bli ännu mer. Ytterligare en panna planeras.


Villamässan i Sundsvall

Albinpannan och Thermia erbjöd helhetslösningar för utbyte av direktel till vattenburet system. Thermolinesystemet klarar vattenrörsinstallationen på ett smidigt sätt. Albinpannans pelletsbrännare heter Biopell, tidigare saluförd under namnet Bioheat.

Läs fler korta notiser!


Succé för Elmia Wood

Som vanligt gav Elmia Wood sina 52 000 besökare en stor upplevelse. En mässa av det här slaget med 510 utställare är ett måste för den som är intresserad av vad skogen kan ge.

Se bilder från mässan!


Balning ger ny marknad

Ny teknik för biobränsleproduktion, rundbalning av avverkningsrester i skogen öppnar nya möjligheter. Balat material kan lagras och tål långa transporter.


Är det lönsamt att odla energiskog?

Den 30 maj disputerade agronom Håkan Rosenqvist vid Sims institutionen på SLU. Här är hans egen sammanfattning.


Ett hållbart Sverige 2021 med ”compact living” och energiåkrar

Stora energiodlingar, en omfattande reform av EU:s jordbrukspolitik och nya konsumtionsmönster är viktiga förändringar om Sverige ska närma sig ett hållbart samhälle. Naturvårdsverket har i framtidsstudien 2021 beskrivit både hur stadsbon och landsbygdsbon ska kunna leva resurssnålt så att utvecklingen blir ekologiskt hållbar samtidigt som den också är ekonomiskt och socialt hållbar.


Rapport från Internationella Pelletskonferensen 97

Efter att ha erhållit ett postdoktorstipendium från Teknikvetenskapliga forskningsrådet (TFR) för fortsatt och fördjupad biobränsleforskning är Anders Nordin under det kommande året verksam vid National Renewable Energy Laboratory (NREL), Colorado, USA (email: anders.nordin@etcpitea.se). Det följande är den första av en serie av små reserapporter som kan vara av intresse för Bioenergis läsare.


Karduspapper, mjölpåsar och strutar

Ordet kuvert användes redan på 1600-talet. Vid mitten av 1800-talet var struten vanligare än papperspåsen i handelsboden. Det var först när papperet blev billigare under det senare 1800-talet som struten konkurrerades ut. Wellpappen slog igenom på 1920-talet och wellpappkartongerna började nu på allvar konkurrera ut trälådorna i transportsammanhang.


P-märkning av pelletsteknik ger ökad konsumenttrygghet

”Miljögodkända eldstäder” är normalt inte alls miljögodkända! Att ett exemplar av produkten klarat godkänt miljöprov hos SP ger ingen garanti för att efterkommande produkter klarar samma test. Det finns ingen fungerande kontroll över att inte fabrikanten efter testningen gör förändringar i produkten som innebär att det inte längre är samma produkt som den som en gång testades.

Och förändringar är vanliga i en tillväxtbransch. Små förändringar som tillsammans kan ge en billigare tillverkningskostnad etcetera. Det saknas en tillverkningskontroll som verifierar att ändringar som påverkar utsläpp och gränsvärden inte utförts.


Marknaden för pellets till hushållskunder, 1996

För andra året i rad genomförs en marknadsstudie av pelletsmarknaden för hushållskunder. Det är en totalundersökning av kalenderåret 1996 i form av en enkät till kända återförsäljare utförd av SCB, Örebro på uppdrag av NUTEK. Den förra undersökningen omfattande eldningssäsongen 1995/96 genomfördes av Bengt Hillring i samarbete med Johan Vinterbäck på Sveriges Lantbruksuniversitet och finns publicerad.


Pellet ger företaget framtidstro

På den nedlagda spånplattefabriken i Orsa börjar framtidstron åter spira. Sedan april i år producerar man pellet här.
Företaget heter Orsa Biobränslen och ägs av Mellanskog, Orsa jordägare och Hedlunds Sågverk tillsammans.
Åke Granström, platschef, var med redan på plattfabrikens tid:
- Vi tror på biobränslen, säger han. Efterfrågan på pellet är större än vad vi för närvarande kan producera.

Läs artikeln!


Svenska Trädbränsleföreningen

”Tjälen har släppt”...

- löd sista rubriken i vår senaste rapport på försommaren. Påståendet gäller i ovanligt hög grad fortfarande.
Torvbruket hör självfallet till de branscher som gynnas av en sommar som denna. En stor skörd blir det utan tvekan, men om produktionen kommer att slå rekordet från 1994 vet vi ännu inte.

Läs artikeln!


Pelletsklubben

Aldrig har väl pellets diskuterats av så många vid så många tillfällen ! Visst är det trevligt - framtiden ser Ijus ut. När nu pellets blir större för var dag som går kanske tiden är mogen att formera branschen i en egen branschorganisation.

Vad tycker ni ute i landets alla hörn ?
Skriv en rad på ett fax och ge mig era synpunkter. Fax: 054-52 50 80 eller e-post jed@algonet.se.

Pelletsklubben har haft och har syftet att samla branschen vid minst ett tillfälle för att bara ta upp pellets som bränsle. Att se till de gemensamma uppgifter som finns och som ska lösas blir oftast lättare när flera tänker. Naturligtvis ska vi också ha trevligt och umgås utan att känna konkurrensen från vardagen. Några viktiga milstolpar har branschen Iyckats ta sig förbi.

Bioenergisfären / Fakta / Order / Arkiv


Bioenergisfären, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm, tel: 08-441 70 90, fax: 08-441 70 89, www.novator.se
info@novator.se