Ingresser Bioenergi 2-97

nr 2/97

En uthållig energiförsörjning

Läs hela artikeln!

Så kallas regeringens proposition 1996/97:84 (energipropositionen), som överlämnades till riksdagen den 14 mars. Dess huvudnummer är avvecklingen av de två kärnkraftaggregaten i Barsebäck och hur det årliga elbortfallet på 8 TWh skall ersättas. Ett nytt energipolitiskt program inrättas för omställningen av energisystemet: På ett kostnadseffektivt sätt skall användningen av el för uppvärmning minskas, det befintliga elsystemet utnyttjas effektivare och tillförseln av el och värme från förnybara energikällor ökas.

Kent Nyström


Pellet ett sätt att få biobränslet att räcka till

Ett miljöanpassat energisystem För att möjliggöra ett framtida miljöanpassat energisystem i Sverige fordras bland att följande två villkor uppfylls. Dels måste energianvändningen effektiviseras; elvärmeberoendet måste minska, fortsatt utveckling av till exempel energieffektivare belysning, energisnåla hushållsapparater och effektiverare energianvändning i industrin måste ske.

Av Per Rosenqvist, Naturvårdsverket


Småskalig färdig värme

- så behåller energiverken sina elvärmekunder i framtiden

Harald Önander från Sala Heby Energi AB höll ett mycket intressant föredrag på pelletskonferensen där han berättade hur man målmedvetet tagit tag i villamarknaden för pellet. Föredraget återges här i något redigerat skick.

Av Harald Önander


Pellethantering och lagring

Läs hela artikeln!

Jordbrukstekniska Institutet JTI har på uppdrag av Bioenergiprojekt i Väst, länsstyrelsen i Värmland tagit fram en pärm med allt som är värt att veta om pellet. Ur denna pärm är detta avsnitt hämtat. Redaktör för pärmen är Gunnar Hadders.

Gunnar Hadders


Bioenergin i Österrike
Stark i den mindre skalan

I en rapport, "The introduction of Biomass into the Energy Market of Austria and Sweden" jämför Christian Rakos situationen i Österrike och i Sverige.


Avancerad ackumulator hos Lunds Energi

Hetvattenackumulatorn är inget nytt projekt. Planerna har faktiskt diskuterats ända sedan 1987. Byggstarten skedde i slutet av 1995 och ett år senare var den stora ståltanken vattenfylld. De totala investeringskostnaderna beräknas till cirka 35 miljoner.


Utrustningsleverantörer till bioenergibranschen 1997

Som brukligt har vi inför nummer 2 sänt ut en enkät till aktiva bioenegiföretag. I år har vi fått in drygt 80 svar. Nedan har vi mycket kortfattat redovisat företagens svar.
Adresser, telefonnummer med mera finner Du i de annonser som finns spridda i tidningen. En förteckning över annonsörerna i detta nummer finns som vanligt på sidan 3.
Nytt för i år var vår fråga avseende omsättning och antalet anställda. Dessa siffror bör läsas med försiktighet då vissa företag valt att redovisa hela verksamheten under det att andra valt att redovisa värden för just det aktuella produktområdet.


Energiproppen

Läs hela artikeln!

Regeringen har nu lagt sin proposition om energin "En uthållig energiförsörjning" med 20 förslag till riksdagen samt därutöver också en elberedskapslag samt en proposition om mätning mm på elmarknaden. Den senare föreslår att en timredovisande elmätare inte skall få kosta kunden mer än 2 500 kronor inklusive installationskostnaderna. Propositionerna innehåller inga förslag avseende skatter och avgifter. Energiminister Sundström hänvisade till den kommande budgetpropositionen samt till en separat proposition nästkommande vår. Man skriver dock att beskattningsreglerna bör ge drivkrafter för hushållning och konvertering till förnybara energislag samtidigt som den inte skall påverka industrins konkurrenskraft internationellt. Elproduktion med förnybara energislag skall också främjas skattemässigt.

Lennart Ljungblom


Har vi råd att avstå pellet för villor?

Bengt-Erik Löfgren har beräknat konsekvenserna av en storskalig satsning på pellet. Den presenterades för första gången på Svebios pelletskonferens. Utifrån den har Lennart Ljungblom gjort nedanstående sammanställning.

Bengt Erik Löfgren


Välkommen till Bioenergis villavärmeföretag

Under de närmaste åren kommer vi att få se en snabb och intensiv utveckling på villaområdet. Bioenergi kommer aktivt att följa och även driva på den spännande utvecklingen under vinjetten villasidorna. Har Du synpunkter och erfarenheter som Du vill förmedla så kontakta redaktionen eller någon av de deltagande företagen.


P-märkning behövs

Vi har pratat med de två marknadsledande företagen inom området och både Björn Danielsson VD vid E. K. Teknik Pelletssystem och Stefan Andréasson från Ardeo Janfire är mycket överens om att en P-märkning är något som verkligen behövs.


EU-nätverk främjar bioenergi

ALTENER är ett EU-program som är helt inriktat på produktion och användning av energi från förnybara energikällor. Biomassa, vind, sol och avfall är några av de energikällor som främjas. AFB-nett (The Agriculture and Forestry Biomass Network) omfattar biomassa från jord- och skogsbruk och EfW-nett (Energy from Waste) omfattar energi från avfall.


EU:s grönbok - fördubblad förnybar andel

En fördubbling av de förnybara energikällornas andel från dagens sex procent till tolv procent år 2010 är målsättningen i EU:s nya grönbok "Energi för framtiden - förnybara energikällor". Grönboken är den första etappen i ett tvåstegsprogram, för att ta fram en strategi för en ökad andel förnybara energikällor inom EU. Birgitta Olandersson och Anders Haaker sammanfattar.


Pelletsklubben

Hur skall Sverige behålla sitt försprång i Europa som främsta pelletsnation?

Jan-Erik Dahlström

Bioenergisfären / Fakta / Order / Arkiv


Bioenergisfären, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm, tel: 08-441 70 90, fax: 08-441 70 89, www.novator.se
info@novator.se