Bioenergisfären Tidksriften Bioenergi Bioenrgisfären Hem ARTIKEL I TIDSKRIFTEN BIOENERGI NR 2/99

Dalslands Flis AB producerar flisen

VSV är ett ovanligt transportföretag i den meningen att man också producerar skogs-bränsle, såväl i egen regi som med hjälp av entreprenörer. Bland annat har man Sveriges största mobila skivhugg.
Produktionen när Bioenergi var på besök utfördes av en inhyrd entreprenör från Dalsland med hjälp av en flisare och skyttel.


VSV:sflisentreprenör är i detta fall Dalslands Flis AB. Ett familjeföretag som har en flisare och en skyttel på plats vid Kil.
Nere i Dalsland finns det inte tillräckligt med jobb, därför ligger vi här uppe hela säsongen, berättar Måns Pettersson och Jonas Eriksson.
Två Timberjack
- Vi har två Timberjackmaskiner. Den ena är utrustad med en Bruks 803 hugg och den andra går som skyttel.
Vi turas om att köra maskinerna. Då får vi lite omväxling. Att köra skytteln är dessutom lite lindirigare så då blir det rättvist.
Systemet
Det hela går till så att vid slutavverkningen när man tar reda på stamveden, har grenar och toppar lagts i stora högar, så kallade vältor. Dessa får normalt ligga och torka med regnskydd över sig innan flisning.
Flisaren plockar med kran från högarna och flisar i egen balja som han bär med sig. Baljan är högtippande för att underlätta tömning till skytteln. Skytteln kör ut till bilväg.
Vanligen tömmer den där i containrar men i detta system så lägger man flisen på mark, i detta fall på bilvägen vid en mötesficka.
Långa dagar
- Det blir gärna långa dagar berättar Jonas Eriksson, vi vill ju jobba på ordentligt när vi ligger ute så här långt hemifrån, då kan vi smita tidigare på fredagen när vi åker hem till Dalsland.
- Vanligen börjar vi jobba vid halv åttatiden och så håller vi på fram till mellan tio och midnatt.
- Som tur är är det inte så ofta som saker och ting går snett, men förstås måste vi regelbundet byta huggstål, men det hör till.
- Men det är klart grejerna går förr heller senare sönder. Då får man jaga fram reservdelar. Timberjack har ett över landet utbyggt reservdelssystem och Bruks delar kommer från Arbrå. Vid ett tillfälle fick de akut flyga ned en del till oss, berättar de. Det är ju förstås ytterst viktigt att maskinerna hålls igång.
Av Lennart Ljungblom,
text & bild

 


BIOENERGISFÄREN | FAKTA | DIALOGEN | BESTÄLL | ARKIV


Novator Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se