Artikel nr 6/96

KRETSLOPP HEMSIDA


Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi

Häng med oss på Infobahn

Det är egentligen ganska fantastiskt vad som nu pågår. På bara något år så har utvecklingen exploderat och ändå har vi ännu bara sett början. Vår tidning Kretslopp kommer i hög utsträckning också arbeta genom Internet. Vi kommer därför regelbundet att informera och ge tips om utvecklingen. Är Du intresserad och har frågor så ber vi dig kontakta Lennart Ljungblom eller Torbjörn Sassersson så hjälper vi till.

Utan början och utan slut
Egentligen kan vi säga att Internet är ett världsomspännande datanät som inte har någon början och inte heller något slut. Nya kopplingar kommer till varje minut och nya datacentraler kommer i en takt av åtskilliga per dag. Den enda egentliga kontrollen är namngivningen, det så kallade domännamnet, av de som väljer att publicera sig på nätet får. Vi har som exempel domännamnet novator och webadressen www.novator.se.
WWW står för World Wide Web vilket är den delen av Internet förutom e-posten som dominerar i Sverige. En annan del är de så kallade newsgrupperna som endast är textbaserade men som enkelt möjliggör diskussion på olika teman. Suffixet .se står för Sverige.

Till för alla
Internet är till för alla på samma sätt som telefonen eller boken. Den som har behov av att kunna kommunicera mycket med andra eller ett stort behov av att inhämta information och hålla sig ajour med utvecklingen inom ett visst område har ett större behov.
På samma sätt som boken och telefonen kan innehålla seriösa eller oseriösa samtal eller artiklar gäller samma för Internet. Den som letar, den hittar! Information finns om allt.

Information om allt
Den som vill hittar tidtabeller från SAS eller merparten av världens flygbolag eller också från vissa ambitiösa lokala bussbolag. Den som söker annan information hittar säkert också den. Min son skulle göra en artikel om den stora branden i London och den informationen hittade han på en sida från turistorganet i London. Exemplen kan göras oändliga.

Faktasamling om kompost
I går sökte jag på en av de bästa sökgeneratorena som finns, den som drivs av datafirman Digital och som kallas Alta Vista på sökordet kompost och jag fick över 1.500 träffar. Egentligen var jag ute efter att hitta en illustration, men det fann jag inte under den halvtimme jag ägnade åt sökningen, men däremot hittade jag en fin miljöfaktasammanställning från Köpings kommun och en toppenuppslagsbok om komposter från universitetet i Essen. Den senare var dessutom skriven på engelska så man behövde inte ens kunna tyska för att ta del av de tyska komposterfarenheterna.
Min rekommendation är därför att om Du har dator och telefon så skall du inte tveka. Prova och se hur Du trivs.

Enkelt att komma igång
Det är inte svårt, men man skaffar sig erfarenhet allt eftersom. När Du väl köpt och satt in sladdarna till ditt modem och tecknat ett abonnemang med till exempel Telia, Algonet, Tele 2, Personal Internet eller någon av de femtiotal leverantörer som finns, installerar Du programvaran. Netscape dominerar och är bra, men andra fabrikat som exempelvis Microsoft Expolorer finns också. Sedan är det bara att provköra.

Första uppkopplingen innan modemet fungerar kan vara besvärlig, med tur går det på en gång med otur kan det ta en timme med telefonkontakt med leverantören, men när väl detta är gjort, så ska det gå som en dans.

Du öppnar programmet och klickar på home och Du är inne. Sedan öppnar Du till exempel Alta Vista och skriver ett sökord. På cirka 20 sekunder så har Du en förteckning på websidor som har de ord som Du sökt. Du kan få träffar på mellan 0 och flera hundratusen, så det gäller förstås att fråga rätt men det lär man sig. Alternativt kan Du skriva in adressen direkt, till exempel www.novator.se, då kommer Du till oss. Vi har åtskilliga internetsidor med fakta om energi och miljö samt länkar till när och fjärran.

Välkommen / Lennart Ljungblom


Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi