Artikel från Kretslopp nr 2-3/99

TILL KRETSLOPP HEMSIDA | INGRESSER NR 2-3/99
 

Ekologiska tyger ger en spännande framtid

"Det är en spännande framtid vi går till mötes med dessa material. Dagligen pratar jag med kunder som förvånasoch förundras av känslan av produkten och hur färgen på den färgväxande bomullen mognar och djupnar efter tvätt, säger Annika Dahlström på AD design".

I Mellan- och Sydamerika finns den färgväxande bomullen naturligt och där har indianer odlat den utan kemikalier sedan urminnes tider.

Låt naturen göra Jobbet
Det självklara är ofta det geniala. Varför färga den vita bomullen med dyra och miljöförstörande färger, när naturen själv kan producera bomull i olika färger?
Sally Fox verkar i USA och har arbetat med att utveckla den färgväxande bomullen. Fox Fibre är nu ett begrepp för produkter tillverkade av hennes bomull.
Fascinerades
Sally såg den färgväxande bomullen första gången på en konferens för handvävning i södra Kalifornien. Hon var helt fascinerad av den kraftigt rödbruna bomullen och började fundera över varför den inte odlades i Nordamerika.
Hennes mål blev att ta fram ett vävgarn av den färgväxande bomullen. Detta var 1979. Sedan dess har hon arbetet hårt för att utveckla den kvalitetsprodukt som finns idag.
- Jag har många bevis på att hon lyckats ta fram ett naturgarn som är helt unikt, säger Annika Dahlström.

SILKESLIKNANDE


- Oavsett om produkterna är handvävda, handstickade eller industriellt tillverkade, imponerar de på alla som provat arbeta med dem.
- Den färdiga produkten ger en silkesliknande känsla och har än så länge inte visat på någon svaghet ur kvalitetssynpunkt.
Inga tillsatser
Sallys bomullsodlingar är certifierade av TDA (Texas Department of Agriculture) och hon garanterar att inga tillsatser finns från råbomull till färdig produkt.
Det finns fler företag med projekt runt om i världen där man producerar ekologisk ull, lin och färgväxande bomull.


Certifierade av Skal


De produkter som vi säljer är certifierade av Skal som är en oberoende världsomspännande inspektionsorganisation med bland annat följande krav:
• produktionen av naturfiber skall vara ekologisk,
• tillsatser som skadar miljön är förbjudna,
• slutprodukten får inte innehålla rester av skadliga ämnen,
• varje företag skall ha en egen social föreskrift (Jämför Rättvisemärkning).

Alltmer övertygad


Efter att ha arbetat med ekologiska produkter under flera år har Annika Dahlström blivit alltmer övertygad om hur viktigt det är att hon väljer detta alternativ.
- Rapporterna från Aralsjön, Indien, med mera om hur vi misshandlar människa och miljö är ett mycket starkt argument.
- Det är en spännande framtid vi går till mötes med dessa material. Dagligen pratar Annika med kunder som förvånas och förundras av känslan av produkten och hur färgen på de färgväxande bomullen mognar och djupnar efter tvätt.
AD design finns i Falkenberg, är ett grossistföretag och söker fler återförsäljare över hela Skandinavien. Tills dess ett nätverk av återförsäljare är uppbyggt arbetar man som ett postorderföretag.


Lennart Ljungblom

 


Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi
Novator Media www.novator.se, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se