Byte av kylskåp hjälper Europas koldioxidåtagande
Nya saker upplevs vanligen som positivt. Att den som köper
nytt också sparar energi och därmed även sänker
sina kostnader gör det hela inte sämre.
Dessutom innebär bytet en förbättring för miljön,
koldioxidutsläppen minskar något som EU har tagit fasta på
när det gäller att uppfylla koldioxidlöftena i Kyotoavtalet.
Om EU:s invånare bytte ut sina
gamla vitvaror mot nya skulle EU nå en lång bit mot koldioxidmålet
från Kyotokonferensen.
Gas och olja används ofta vid produktion av elström i Europa.
Nya vitvaror minskar elförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen.
EU försöker nu att stimulera en modernisering, av Europas
hushåll.
Sparar 2 procent
Enbart byte av vitvaror sparar två procent av de åtta som
är EU:s åtagande enligt Kyotoavtalet.
- Den siffran gäller enbart märkeffekten det vill säga
den effekt som apparaten drog när den var ny, berättar Per
Grunewald, miljöchef på Electrolux. Det är rimligt att
anta att ännu mer finns att tjäna för den som idag byter
ut sitt kylskåp från femtiotalet.
STORA ENERGISLÖSARE
Olika former av åldrande, förslitning gör sitt till.
Gammalt damm sätter ned effekten och allmän åldersvaghet
har satt ned effekten på det kylskåpet.
I jämförelse med dagens mest effektiva kylskåp var de
stora energislösare redan från början.
- Vi har inga vetenskapliga belägg för att det är så
men vi håller på att mäta hur åldrandet påverkar
elförbrukningen.
I faktor 10-resonemanget ingår också att effektiviseringen
måste gå snabbare. Den ekonomiska livslängden kan vara
betydligt längre än vad som är motiverat ur miljösynpunkt.
Vitvarorna blir för gamla
Vi köper normalt våra spisar kylskåp och andra vitvaror
och använder dem till de går sönder, eller har blivit
så o-fräscha att vi dömer ut dem av det skälet.
Det kan ta minst tio år, oftast längre. Sett ur resurssynpunkt
kan det vara motiverat att skaffa nytt redan efter ett par år.
Modulsystem
I princip finns det två vägar att gå:
Antingen går det att bygga på ett modulsystem där delar
byts ut eller rekonditioneras allt eftersom tekniken blir effektivare.
Det andra sättet är att börja diskutera i tjänsteförsäljning,
att Electrolux säljer tjänsten kyla eller färsk mat,
snarare än kylskåp.
Går kyla att sälja?
Att sälja kyla innebär att leverantören ser till att
det finns ett lagom kallt utrymme inom bekvämt räckhåll
för kunden. Blir det för krångligt går det inte
att hitta köpare.
- Vi gör försök i den riktningen, berättar Per Grunewald,
men det finns en stor kulturell barriär att överbrygga. Vår
vilja som konsumenter att äga saker är väldigt stark.
I näringslivet är det mycket lättare att få genomslag
på sådana tankar. Så snart det är ekonomiskt
motiverat finns det ett intresse att vara med.
Botten snart nådd
Det är svårt att i dag se ett behov av att minska varornas
resursförbrukning. Ju mer som har gjorts desto mindre är potentialen
i absoluta tal att spara ytterligare. Samtidigt blir andra resursförbrukningar
viktagare i en jämförelse menar Per Grunewald.
Det var mer motiverat att halvera energiförbrukningen från
ett kylskåp som drog två hundra watt än det är
att minska från nivån tjugo watt.
Detta resonemang låter bestickande, så har vi nog resonerat
i alla tider och så kommer vi att resonera även i framtiden.
Från dagens nivå på tjugo watt är en halvering
mer verkningsfull än att ta bort de sista watten ner till faktor
10.
|