Artikel från Kretslopp nr 5/98

TILL KRETSLOPP HEMSIDA | INGRESSER NR 5/98

Hotell Björken vinner miljötävlan

Partena Cater arrangerade tillsammans med en av sina leverantörer Servera en miljötävling under fyra månader med elva punkter. Med en formel omformades detta till ett nyckeltal.
De olika mätpunkterna var: Antal leveranstillfällen, Inköp totalt, Inköp ekologiska livsmedel, Inköp livsmedel, Sålda måltider, Källsorterat papper, Metall totalt, Metall återvunnet, Glas totalt, Glas återvunnet och Avfall osorterat.
Cirka 15 Restauranger/Enheter var med under dom fyra månaderna som tävlingen pågick.
Vann gjorde Hotell Björken i Umeå som är ett patienthotell och ligger i anslutning till Regionsjukhuset.
Det fungerar i princip som ett vanlig hotell och är faktiskt Sveriges största norr om Stockholm berättar hotellchefen Gun Wallin.
Hotell Björken är även Umeås enda KRAV-auktoriserade Restaurang, och är också Miljödiplomerade av kommunen.
- Vi har också en miljöansvarig som heter Birgit Nilsson. Det är väldigt viktigt i allt omställningsarbete att ha med eldsjälar.
- Hela personalen är aktiv och flertalet har också genomgått miljöutbildning.
Restaurangen serverar Kravmat en gång i veckan. Tyvärr är det fortfarande problem med utbud, det blir lätt enahanda och med prisnivån säger Gun Wallin.
- Under november månad har vi satt ett högre pris på Kravrätten för att se om det finns ett genuint miljöintresse eller om det kanske är som så att folk tidigare bara valt kravrätten för att det var den rätten som de tyckte verkade godast den dagen.
- Priset bestod av att enheten får 10.000:- och att 10 000:- går till ett lokalt miljöprojekt. I detta fall blev det Jaktfalksprojektet berättar Partena Caters miljöansvarige Karim Allevret.


Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi
Novator Media www.novator.se, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se