Artikel från Kretslopp nr 7-8 97

TILL KRETSLOPP HEMSIDA

Krav stärker miljömärkta kläder

Mat och kläder har mer gemensamt än att de är nödvändiga för vårt välbefinnande och vi kan göra aktiva val med hänsyn till kostnader och miljöpåverkan.
Tillverkning av tyg och kläder innehåller samma ställningstaganden som vid livsmedelstillverkning. Därför har det visat sig att de kriterier som Krav ställer upp är de mest lämpliga vid miljömärkning av kläder.


Krav tar ställning till varifrån materialet kommer. Det är till och med så att odling av bomull sker i växelbruk med livsmedelsgrödor, berättar Charlotte Arkenback, Miljöjouren AB. Vi måste också reda ut om beredning och vart materialen tar vägen.

De flesta tyger görs av biologiska fibrer som till exempel bomull, ull och lin. Livscykelbeskrivningar av materialet är nödvändiga för att kläder skall accepteras som ekologiskt hållbara.

Miljöjouren arbetar med marknadsföring av kläder över hela landet. Det sker i form av mannekänguppvisningar runt om och i form av en årlig designtävling.

Miljömedvetenheten skall märkas
Det är designtävlingen som utgör grunden för verksamheten. Förutom en vacker design med ett medvetet materialval måste deltagarna göra en plan för hur marknadsföringen av kläderna skall ske, hur det miljömedvetna budskapet skall komma ut i butiken.

En jury bedömer klädkollektionerna, livscykelbeskrivningarna och marknadsföringspolicyn när pristagare skall koras.
- Intresset för tävlingen växer hela tiden. Senast deltog ett sextiotal i vuxenklassen och lika många i ungdomsklassen, som är öppen för alla upp till 16 år. Snickarbyxor i Foxfibre/Wihte Cotton som företaget också designat.

- Nu arbetar vi med reglerna inför nästa års tävling. Marknadsföringsmomentet måste stärkas, så att vi får ut kläder som tillverkats efter ekologiska principer, oavsett om de är av ull eller bomull och lin, alternativt vegetabiliskt berett skinn.

Bild: MIA-tröjan i Foxfibre- trikå som marknadsförs av Jane Wikström Design AB.

Börje Åhgren, text & Christian Leo, foto

Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi