Artikel nr 1/96KRETSLOPP
HEMSIDA

Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi

Bygg Göstas kompost

Gösta Bengtsson i Herrljunga har konstruerat en mycket användbar kompost. Den är byggd av Lecablock som ventilerar och isolerar. Blocken ruttnar inte och eftersom de inte är murade, så kan man bara ta loss ett par stycken när man ska tömma komposten. Göstas kompost har ingen botten och inget ytterhölje. Vill man ha en prydligare fasad kan man bygga ett trästaket runt komposten.

Om man ska ha komposten vid flerfamiljshus så förlängs komposten med flera fack. En del fack kan användas att förvara strö i. Locken kan också tillverkas av plywood med en frigolitskiva på undersidan som isolering. För att göra hanteringen enklare kan locket vägas upp av en tyngd som hänger i lina och trissa.

Bygganvisningar:

  1. Gräv bort 15-20 cm av matjorden och väg av marken med vattenpass så att den är plan.
  2. Lägg upp 5 skift med lecablock med måtten längd 59 cm, bredd 29 cm och höjd 19 cm i skift utan murning.
  3. Som underlag till locken spikas två lager brädor av 25x125 mm virke ihop. Bakåt skjuter brädorna ut 20 cm och bildar kana för locken. Montera fyra glidskenor av galvanisert bandjärn.
  4. Spika på stormskydd för locken av 3Sx75 och 25x100 mm virke.
  5. Tillverka ramar för locken av 50x50 mm virke.
  6. Spika "lockpanel" av l9x100 mm på locken. Spika på en bräda till handtag.
  7. Montera in 50 mm frigolitskivor i lockens ramar. Fäst skivorna med plastbrickor.
  8. Skruva fast glidskenor på undersidan av locket.
  9. Behandla allt virke med "Roslagsmahogny", det vill säga en blandning av 1/3 linolja, 1/3 tjära och 1/3 terpentin.

HÅRDTESTAD

Gösta Bengtsson har hårdtestat sin kompost en tid. Då blandade han in 170 liter matavEall per vecka från en livsmedelsaffär. Det fungerade bra även om det krävdes lite jobb med omgrävning och iblandning av halm.

Skötsel:

Fyll upp ett fack i taget. Blanda hushållsavfall med trädgårdsavfall. Gräv fram underliggande kompost då och då med en krafsa eller en grep och använd materialet som täckning. Räkskal och fisk tar man lätt hand om i komposten genom att krafsa in det i lite fuktig kompostjord.
När facket är fyllt far det vila några månader innan du tömmer det. Lövmask kommer helt naturligt till komposten, men man kan hjälpa utvecklingen genom att tillsätta mask fran en annan kompost.
På vintern behöver glidskenorna valls med skidvalla för att inte frysa fast.

Länkar till Novator Internet: Hemsida Företag Personer Miljö Bioenergi Energi