Fjärrvärme: Eon inviger nya biobränsle värmeverket i Mora

– Vi har satsat 60 miljoner kronor på den här värmecentralen sa  Erik Gynt, chef för E.on Svealand när den nya anläggningen startades i december. Nu fem månader senare sker den officiella invigningen.
Anläggningen är döpt till Heden efter det närliggande industriområdet och kommer att elda 100 procent bioenergi.– För tre år sedan var den första planen att bygga ytterligare en till panna vid Vattumyren i Utmeland men det finns stora fördelar med att producera på två sidor av nätet. Vi är nu inte lika sårbara, säger Jesper Klangebo, produktionschef.

Tillsammans med avfallseldande Utmelandsverket och överskottsvärme som tillvaratas från Siljanssågen utgör den nya anläggningen basen i Eons fjärrvärmeproduktion.  Avståndet till Siljanssågen är viktigt då mycket av bränslet som eldas i pannan kommer från den lokala skogsindustrin.

“AKJ har gjort all projektering, projektledning, montage samt driftsättning av anläggningen”,  berättar Gustav Jansson

Projektet i Mora är en totalentreprenad för funktion och all processutrustning. Det omfattar bränslehantering, förbränningssystem, pannsystem, rörsystem, rökgaskondensering, el- och styrsystem baserat på ABBs 800xA-system, ett system som E.ON använder.

“Förbränningsluften tillförs ugnen i flera zoner där vi styr fördelningen av luften. Med vårt sätt att höja temperaturen kontrollerat och stegvis kan vi hålla nere NOx-bildningen och öka förbränningen. Det är dessa delar som är vår kärnkompetens.”

Fakta HVC Heden

Produktionskapacitet: ca 25 GWh per år
Panna: Biobränsleeldad panna från AKJ Energiteknik AB
Effekt: 6 MW + 2 MW som utvinns genom rökgakondensering
Bränsle: Biobränsle, främst bark och flis.
Merparten av bränslet köps från Siljan Timber
Investering: Cirka 60 miljoner
Övrig: HVC Heden knyts samman med Eons övriga distributionsnät genom en 1,9 km lång distributionsledning

Fakta fjärrvärmen i Mora

Årsleverans: Cirka 120 GWh ett normalår
Antal kunder: ca 550 privatkunder, ca 500 företagskunder
Övrigt: Mora är en expansiv stad med starka tillväxtområden i framför allt de östra delarna. Mora kommun har högt ställda miljömål och en vilja att växa hållbart. Fjärrvärme är en attraktiv uppvärmningsform och tillväxten är cirka 1,5 GWh per år

Fotot från invigningen är från AKJ Energiteknik,

Artikeln är publicerad 2017-05-11 på mediaportalen novator.se och är redigerad av Lennart Ljungblom . Novator.se är ledande på Energi och Miljö med fokus på Nordisk Bioenergi. På nätet sedan 1995.